Задържаха измамника от Фейсбук
94902
Задържаха измамника от Фейсбук
  • Задържаха измамника от Фейсбук
Заради силен медиен натиск полицията задържа Спас Василев от град Кочериново. За него се предполага, че може да стои зад фалшивия Фейсбук профил на Александър Николов, измамил с различни суми пари над 40 души. Спас е задържан за 72 часа на 13 октомври сутринта в София по обвинение единствено за измама в размер на 490 лева. От ГДБОП признаха, че все още няма достатъчно доказателства нито за връзката му с фалшивия профил, нито за останалите измами, приписвани на Александър Николов.

Десетки станали жертва на измамник в социалните мрежи

От фалшивия Фейсбук профил на Александър Николов се оплакаха десетки души в последните дни. В профила си той се представя за българин, който живее във Франция и работи в различни самолетни компании. Според разкази на пострадали Николов се сприятелявал с тях, разменяли си дребни услуги, а накрая им предлагал самолетни билети на по-ниски цени, като в крайна сметка източвал кредитните им карти. По-рано в петък в парламента вътрешният министър Валентин Радев определи въпросното лице, като „калпазанин”, но и заяви, че измамените от него са си го заслужили.

Валентин Радев
БГНЕС

Радев: Хората да бъдат внимателни във Фейсбук

„Всички да внимават какво правят. Легалният начин да си купиш билети и всичко останало по правилата е на друго място. Това, че някой иска да мине метър буквално – съжалявам за термина, и да си купи по-евтини билети, ами да страдат. Това е моят отговор на министър. Не мога да хвърлям сили и средства допълнително, за да предпазя и тези, които вършат неблагоразумно неща, които не са по правилата”, каза Радев.

Психолог разкри как е изградил образа си измамникът от Facebook

От 2012 г. досега на територията на страната има четири досъдебни производства, водени срещу неизвестен, вършил измами в интернет, подобни на тези, приписвани на профила на Александър Николов. Те са на територията на Благоевград, София, Варна и Дупница и извършителят по нито едно от тях не е установен. Затова и през 2012 г. въпросното лице е обявено за общодържавно издирване, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

измамник задържан
БГНЕС

„По всички тези досъдебни производства лицето е било търсено, но не е било откривано, поради което още през 2012 година по искане и по досъдебното производство от Варна е обявен за общодържавно издирване за установяване на адрес и довеждане пред разследващ орган. Междувременно след проверка на всички тези досъдебни производства установихме, че през 2016 година по искане на Софийската районна прокуратура лицето е било заложено за издирване и в Шенгенската информационна система”, каза Арнаудова.

Съвети как да се предпазим от измами и кражби (ВИДЕО)

Василев е задържан за 72 часа. Към момента на него се приписва единствено измама с 10 самолетни билета, чрез която ощетил лице с общо 490 лева. Директорът на ГДБОП старши комисар Ивайло Спиридонов заяви, че Спас е задържан главно заради силния медиен натиск в последните дни и срещу него не са събрани достатъчно доказателства, че стои зад фалшивия профил.

измамник задържан
БГНЕС

Кражбата на лични данни - най-популярната интернет измама

Към момента установените жертви на фалшивия профил във Фейсбук са 40 души. Доста по-малко от тях са разпитани, каза Спиридонов. Спас Василев се разглежда като заподозрян. Все още „не са събрани необходимите доказателства поради обществения натиск и много работи сме проверили, но това не означава, че трябва да ги споделим с вас”, каза пред журналистите на пресконференцията Спиридонов.

Разследването продължава, каза той и с този аргумент отказа да съобщи повече подробности.