За една година ГЕРБ станал шампион по лобизъм
За една година ГЕРБ станал шампион по лобизъм / снимка: Sofia Photo Agency, архив
За една година ГЕРБ станал шампион по лобизъм
30826
За една година ГЕРБ станал шампион по лобизъм
  • За една година ГЕРБ станал шампион по лобизъм

Рязко се е влошило качеството на приеманите закони, наблюдава се и обезличаване на парламентарните дебати. Това показва доклад на Института за модерна политика, посветен на първата година от работата на Народното събрание. Според анализа в сравнение с предишни парламентарни години сред настоящите депутатите се прокарват все по-често лобистки законопроекти и мнозинството на ГЕРБ заема мястото на истински шампион на подобни практики.

За една година от Института за модерна политика са наблюдавали 102 законопроекта. От тях 58 промени попадат в зоната на сивото законодателство и са лобистки, като вече 30 са действащи. Примери за такива практики са поправките в законите за нотариусите и лова, които уредиха персоналните интереси на депутати от ГЕРБ. Друг такъв текст е отменената забрана в закона за обществените поръчки, която недопускаше фирма да кандидатства за обществена поръчка в едно министерство, ако роднина на министъра е в нейното ръководство.

В доклада е посочена и скандалната поправка в Държавен вестник, която отменяше забраната за реклама на наркотични вещества.

"Липсва законодателна стратегия, последователна, липсваше и правителствена програма, сега нещо има, но - хаотичната работа, на парче. Замислете се къде е централата на управляващите, къде се взимат решенията, как се взимат и не създава ли тази неяснота, колкото и да изглежда централизирана, много повече възможности - кой откъдето може, да си намери 2-3 удобни депутати от мнозинството. Когато се управлява според моментни хрумвания, според нуждите на политическия пиар, винаги се стига да възможност така да те подведат, че една лобистка инициатива да изглежда облечена в пиар дрехи много добре, но да си е очевидно прокарване на частни интереси", посочи причините за лобистката дейност Борислав Цеков от Института за модерна политика.

Като положителни аспекти в доклада за работата на парламента се посочва ограничаването на гласуването с чужда депутатска карта. В същото време обаче депутатското присъствие в пленарната зала намалява и така един закон се приема с участието на около 80-90 депутата.