Възможно е кандидат за EП да не отговаря на условията са уседналост
Възможно е кандидат за EП да не отговаря на условията са уседналост / Снимка: Sofia Photo Agency
Заместник-председателят и говорител на ЦИК Бисер Троянов обоснова решението на комисията да не допусне за участие в изборите българските медици осъдени в Либия. Той гостува предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Според Траянов е възможно, макар и малко вероятно, някои от кандидатите за евродепутати да не отговарят на условията за уседналост. Това може да стане, тъй като единственото условие за регистриране е да бъде предоставен документ за постоянен адрес в страната или в страна от Европейския съюз, обясни той. Според заместник-председателя на Централната избирателна комисия трудно може да се провери, дали даденият кандидат не е живял извън границите на ЕС и България и същевременно да има и постоянен адрес в България.

Български гражданин ще може да гласува, ако има регистриран постоянен адрес у нас поне 60 дни за последните три месеца преди датата на изборите, заяви още заместник-председателят на ЦИК Бисер Троянов. В разговора стана ясно, че ЦИК няма ефективен механизъм да установи дали даден български гражданин действително е пребивавал за последните 60 дни в страната.

Цялото интервю с Бисер Троянов чуйте в прикачения звуков файл.