Върнахме си доверието на Европа, твърди Цветанов
Върнахме си доверието на Европа, твърди Цветанов / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Успяхме да върнем евроатлантическото партньорство и доверието, което е важно в борбата с трансграничната организирана престъпност. Това каза пред „Фокус” в Смолян министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той посети региона в събота за среща с партийните общински ръководители от областта. На срещата присъстваха още евродепутатът Владимир Уручев, административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, областният ръководител Николай Мелемов, депутатите д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов и общински съветници.

„Разговорите, които водихме с Жозе Барозу и това, от което аз съм удовлетворен, е това, че дава една висока оценка за положените усилия от българското правителство и това беше много ясно отразено и в доклада на Европейската комисия за петгодишния период, където се вижда каква е разликата в началните години след приемането ни в ЕС и за последните три годишни доклада, които се правят от ЕК”, обясни министърът.

Цветанов подчерта, че има ясно изразена политическа воля, макар че има още какво да се желае. „Когато говорим за тежка организирана престъпност, ние не можем да говорим за национална престъпност, винаги се преплитат международните организирани престъпни групи”, изтъкна той и даде за пример с количествата хашиш, задържани на територията на страната ни в последните месеци.

„От срещата, която проведохме в Испания и това, което в момента реализираме заедно с евроатлантическите партньори, мисля че до ден–два ще се чуят отново добрите резултати точно от това партньорство срещу наркотрафика и срещу тежката организирана престъпност”, каза още Цветанов.

Това, което е свързано с Шенген е, че България е изпълнила своя ангажимент, покрила и критериите и това становище е изразил вчера Жозе Барозу.

Върнахме си доверието на Европа твърди Цветанов
netinfo