Външната политика на България е неубедителна и зависима, според Надежда Нейнски
Външната политика на България е неубедителна и зависима, според Надежда Нейнски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Външната политика на България е неубедителна и зависима, според Надежда Нейнски
70572
Външната политика на България е неубедителна и зависима, според Надежда Нейнски
  • Външната политика на България е неубедителна и зависима, според Надежда Нейнски

„Външната политика на България в момента е много неубедителна и силно зависима от старите рефлекси да чуем какво мислят държавите извън Европейския съюз", каза за Дарик евродепутатът Надежда Нейнски.

Тя е на мнение, че европейската ни политика вече не е вече външна политика за България:

„Страната ни е задължена да води европейска политика като член на Европейския съюз и това е най-доброто място, в което България може да защити националния си интерес като малка страна, примерно при сложните преговори с Русия в областта на енергетиката", заяви Нейнски.

По мнението й в двустранни договори с Русия много трудно България може да защити интересите си, но като част от общата енергийна политика на ЕС, има много по-големи шансове да воюва за своята енергийна независимост, а тя пряко кореспондира с икономическата и политическа независимост.

Нейнски посочи случващото се в Украйна като ясен пример за това, какво означава да има вмешателство по отношение на политиката на една държава и да бъде упражняван икономически натиск върху нейните правителствени ръководители за взимане на решения, които не кореспондират с интересите на страната.

„Основната отговорност за случващото се насилие в Украйна носи правителството и президента, т.е. държавните ръководители и независимо от оправданията с екстремистки групи, именно държавното ръководство правителство и президент, са тези които носят отговорност за съдбата и сигурността на гражданите в една държава", каза още Нейнски.

„Толкова много мирни граждани да загинат в 21 век, в сърцето на Европа , показва наистина едно съвсем различно лице на сегашното държавно ръководство на Украйна и затова аз приемем мерките, които предприе тази нощ ЕС като абсолютно необходими и неотложни", заяви бившият външен министър. Тя уточни, че това е въвеждането на санкции към хора, които се счита, че имат отношение към кръвопролитията в Украйна и тези санкции засягат блокирането на техни банкови карти в Европа и невъзможността им да пътуват в Европейски държави. „Смятам , че европейската общност трябва да даде ясен и категоричен знак , че няма да толерира нарушаване на човешките права и избиване на мирни хора в сърцето на Европа", категорична бе Нейнски.

Тя определи реакцията на България по бежанския въпрос като много късна и неадекватна.

„Мерките бяха много закъснели като започнем още от предишното правителство и минем през сегашното и в резултат на това се получи такава ескалация на противопоставяне вътре в страната между български граждани и бежанците, което е абсолютно недопустимо за една цивилизована страна", каза депутатът от европейската десница.