/ iStock/Getty Images
След близо четири часа обсъждания Пленумът на ВСС прекрати дебата по искането на Съюза на съдиите в България ССБ за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор. Точката беше внесена в дневния ред от председателя на ВКС Лозан Панов.

Гешев: Не желая да участвам в опити за противопоставяне на прокурори срещу съдии

В началото на дебата главният прокурор Иван Гешев заяви, че не е ясно обсъждането на точката по каква процедура е и има ли основания Пленумът да обсъжда подобни декларации на съсловна организация. Той заяви още, че няма да обсъжда темата и че не желае да участва в противопоставяне между съдии и прокурори, след това напусна заседанието.

Част от критиките към искането на ССБ бяха, че в тяхното писмо се съдържат внушения, липсва конкретика за нарушенията на главния прокурор, както и че цитат представен като изказване на Иван Гешев в интервю не отговаря на истината.

Дебатът започна също така бурно, както се очакваше, а основните рупори на мнението на ССБ и политическите сили, които стоят зад него, без изненади бяха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и присъдружните му Олга Керелска и Атанаска Дишева, които положиха всички възможни усилия за "тричането" на Иван Гешев от висотата на трибуната на кадровия орган, пише "Правен свят".

Йордан Стоев и Огнян Дамянов първи обърнаха внимание на това, че няма никакво законово основание обръщението на ССБ да бъде  разглеждано в заседанието на Пленума, тъй като от него реално не могат да последват абсолютно никакви правни последици. Не стана ясен и предметът на обсъждането и целите.