Пленумът на Висшия съдебен съвет посвети няколко часа на разнищване на искането на съсловната организация на съдиите, а именно - обсъждането на личността на главния прокурор.

Съдийската колегия изпрати въпросите на ССБ до пленума, като даде знак, че няма да удовлетвори амбициите на съсловната организация в искането й за отстраняване на Иван Гешев.

Самият Гешев в изказването си пред пленума констатира, че във въпросната декларация на съдийския съюз има политически характер.

"Няма да коментирам обстоятелството, че не е ясно обсъждането на декларации на съсловни организации по каква законова процедура е. Според мен няма такова законово основание. Причините да не участвам в обсъждането са принципни и искам да ги споделя. Не желая да участвам в опити за създаване на напрежение и противопоставяне на прокурори срещу съдии.

Аз, като главен прокурор, не бих си позволил да коментирам кадровата политика на Съдийската колегия, нито пък да коментирам професионални качества на председателите на ВКС и ВАС. Тук целта не е главният прокурор, не е толкова и политическа цел за отклоняване на процесите, целта е самият ВСС и неговата смяна", заяви самият Иван Гешев.