/ ThinkStock/Getty Images
Кражбата на моторно превозно средство ще се наказва със затвор от 1 до 10 години - това предвиждат промени в Наказателния кодекс, гласувани на днешното заседание на правителството. С тях се въвежда нов квалифициран състав на кражбата, когато тя засяга автомобил, камион, мотоциклет или друго моторно превозно средство. Проектът предвижда и наказание за подготовката на кражба на кола - то ще бъде до 3 години затвор или пробация. С изменения в Наказателно-процесуалния кодекс се дава право на задържан под стража човек да поиска уведомяването на избрано от него лице, а не както е в момента, кръгът от лицата да се ограничава до семейството, работодателя и Министерството на външните работи, когато става дума за чужд гражданин.

Кола с българска регистрация е била използвана при зрелищна кражба в Белгия
 
Към момента Наказателният кодекс разглежда единствено противозаконното отнемане на моторно превозно средство и за това деяние предвижда затвор от 1 до 8 години. Разликата между отнемането и кражбата е, че в първия случай колата се отнема за временно използване, а във втория - за лична облага, която може да бъде разглобяване на части и продаване. Според предложените промени кражбата ще се наказва със затвор от 1 до 10 години. Това би трябвало да доведе до намаляване на кражбите на автомобили, коментира пред Дарик адвокат Марин Марковски:
 
Защото при по-тежка присъда този, който краде коли, като осъдят негов приятел на по-тежко наказание, той ще помисли дали да прави като него“.

Екшън и гонка в София с крадена кола (ВИДЕО)
 
Одобрените промени предвиждат и наказание за подготовката на кражба на кола. Адвокат Марковски определи предложението като разумно, но уточни, че това се доказва трудно и едва ли ще има голям брой обвинителни актове.
 
„Ще бъдат по-внимателни мераклиите крадци и по този начин евентуално ще се предотвратяват неосъществени кражби“, каза Марковски.

Вижте как откриха открадната кола чрез Facebook
 
С проекта се правят промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които разширяват правата на лицата при задържане. Според тях задържаният има право на свободна връзка със своя защитник, както и на незабавно уведомяване на посочен от него човек, а не както в момента - на работодателя или семейството.
 
„Примерно се срамува от майка си и баща си или е в лоши отношения, но има право да се обади на когото той пожелае - близък приятел, брат, който той прецени“, допълни адвокатът.
 
Според Марковски към момента при арест на човек често полицаите не го информират, че има право да се свърже със свой близък, или ако го информират, не му осигуряват достъп до телефон.