/ ThinkStock/Getty Images
Д-р Ангел Кунчев: Грипът тази година засяга предимно младите хора и децата
Броят на болните от грип тази зима не е по-голям в сравнение с миналата година. В повечето случаи на усложнения след респираторна инфекция обаче се доказва именно наличие на грипния вирус. Това коментира пред Радио София главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
 
Десет мита за настинката и грипа, в които вярваме (ВИДЕО)

Засегнати от епидемията са повече хората в активна и в детската възраст. Почти във всички лечебни заведения, в които има недостиг на легла, заради големия брой болни, са осигурени допълнителни места, където е необходимо - дори отделения. Специалистът съветва при първите симптоми да се приемат антивирусни медикаменти. Децата обаче задължително трябва да бъдат прегледани от лекар.

Срещу настинка: 17 съвета от баби от всички краища на света (СНИМКИ)

Специалистът посочи, че спецификата на вируса определят възрастовите групи, които засяга. "Тази грипна епидемия като заболеваемост и като интензитет не много по-различна, дори е малко по-слабо интензивна в сравнение с миналата година, но поради специфичните характеристики на вируса се засягат по-различни възрастови групи. Не, както винаги казваме, хората над 65-годишна възраст, а по-скоро активната и детската възраст", обобщи д-р Кунчев.

"Процентът на усложнения също не е по-висок, но те са сравнително по-тежки, когато става въпрос за засягане на тези нехарактерни групи", поясни той.

Проф. Кантарджиев: Точната бройка на починали от грип е недоказуема

По време на епидемия инфекцията е толкова разпространена, че шансът активно живеещите хора да се срещнат с вируса е много голям. Самолечението крие риск за развитие на сериозно усложнение.
 

ThinkStock/Getty Images


Трябва да започнем с лекарствата до два дни след първите симптоми на грип

Д-р Кунчев все пак препоръчва прием на антивирусни лекарства още при първите симптоми. "Много са ефективни, но приети рано - най-късно до 48-ия час. След това ефектът им е по-слаб", предупреди специалистът. Антивирусните препарати са подходящи и за деца.
 

БГНЕС, архив


Ако състоянието на болния не се подобрява, той трябва да посети лекар. Това е задължително при децата, още при първите симптоми, категоричен е експертът. Д-р Кунчев отново напомни, че не трябва да се приема антибиотик в началото на заболяването.
 
Две напитки срещу настинка и грип
 

NOVA


"Основното заболяване е чисто вирусно-грипно. И пневмониите са грипни, бактериите нямат отношение. Антибиотиците имат приложение, само ако е доказана бактериална суперинфекция. В повечето случаи вирусните пневмонии се лекуват в болница", акцентира той.
БНР