Виновният за „Mangali.pdf” на сайта на президентството има само забележка
Виновният за „Mangali.pdf” на сайта на президентството има само забележка / снимка: БГНЕС

Скандалът с именуването на стратегията за интеграция на ромите от страна на администрацията на президента е приключил само със забележка за съответния служител, качил файла на интернет страницата на институцията.

Първи състав на Комисията за дискриминация разгледа днес случая с публикуваната на интернет страницата на президента Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020) с името „13. NdtionalStrategyIntegrateMangali.pdf”. Сигналът за случая е подаден до комисията от Асоциация за европейска интеграция и права на човека. Според тях определянето на ромското малцинство с подобни квалификации, използвани в името на файла, представлява дискриминация по етнически признак.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че на Борис Костов, началник на отдел в Дирекция „Финансово, стопанско и информационно обслужване” в администрацията на Росен Плевнелиев е потърсена дисциплинарна отговорност за това, че е качил на интернет страницата на държавния глава файла със стратегията, именувайки я по скандален начин. Костов е дал писмени обяснения за случилото се и в последствие е наказан само със забележка, съобщи БГНЕС.

Скандалът избухна през на юли 2012 г. Документът на Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020), публикуван в сайта на президентството под заглавие „13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf”, бе свален светкавично, след като обиколи мрежата и разгневи интернет потребителите. От прессекретариата на държавния глава тогава лаконично  коментираха, че  „начинът, по който е публикуван документът, е изключително неприятен”.