Инспекция на строителството на автомагистрала "Хемус", но не от властта, а от бизнесмена Велико Желев.

Припомняме, че председателят на управителния съвет на фирмата "Хидрострой", която строи част от магистралата, беше арестуван в началото на тази седмица, a по-късно пуснат на свобода срещу 20 хиляди лева.

Булфото

Обвинението срещу него е за принуда и нанасяне на телесна повреда на негов служител.

Арестът на бизнесмена Велико Желев - изнудване, телесна повреда, издирват се още хора

Желев сам пожела да направи брифинг за журналисти в участък от ЛОТ 1 на магистралата. 

“Ние не се срамуваме от това, което строим по пътищата”, заяви той. Желев обясни, че в участък 1 фирмата “Хидрострой” има договори за доставки на материали и техника.

Булфото

"Имаше въпроси за авансите. На този участък имаме 2 договора на обща стойност 213 411 734 лв. До момента имаме актувано 136 265 665 лв. Това са вложени сертифицирани пари или изпълнени 75% от трасето. Ние сме получили прословутия аванс за този участък - 76 597 509 лв без ДДС. От сертификатите, които сме изработили, са приспаднати 49 240 956 лв. И остава аванс за възстановяване на стойност 27 356 352 лв.”, посочи Желев, предаде NOVA.

Обвиниха предприемача Велико Желев в изнудване

Той обясни още, че фирмата “Хидрострой” се е явила на търгове, проведени от държавната фирма “Автомагистрали”, за 9 от лотовете.

По решение на правителството държавата сключи договор с “Автомагистрали”. Държавната фирма “Автомагистрали” проведе търгове, покани над 17 фирми да участват. Ние участвахме на 9 от лотовете. От тези 9 лота, ние бяхме избрани с най-ниски цени от фирмата “Автомагистрали” за работа, доставки на материали, наем на техника на два от лотовете”, поясни Желев. 

Булфото