Прокуратурата повдигна обвинения на арестувания строителен предприемач Велико Желев за изнудване, придружено с причиняване на лека телесна повреда.

От обвинението съобщиха, че на 24 февруари бизнесменът е направил опит да принуди Б. А. чрез сила и противно на волята му да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 хиляди лева.

Арестът на бизнесмена Велико Желев - изнудване, телесна повреда, издирват се още хора

На пострадалото лице са нанесени удари в областта на лицето и тялото, уточняват от прокуратурата.

Обвиняемият Желев е задържан за 72 часа. В сряда в Софийски градски съд ще бъде внесено искане за постоянен арест на предприемача.

По-рано заместник районният прокурор в София Борислав Георгиев съобщи на брифинг, че престъплението е извършено от трима души. А вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала "Хемус" и производството образувано за принуда срещу Велико Желев.

"При една от проверките на лотовете 5, 7, 8 и 9 на магистрала "Хемус" бе установено, че има авансово плащане за малко над 48 млн. лева за дружеството, за което говорим и сега", каза министърът. По думите му това е било "спестено" като информация от прокуратурата.

Демерджиев: Да търсят връзка между проверките на АМ „Хемус“ и ареста на Велико Желев

Велико Желев е бивш шеф на АПИ и председател на съвета на директорите на фирма “Хидрострой”, която спечели поръчката за строежа на тунел под Шипка, на обща стойност 360 млн лева. Консорциум от фирми, начело с "Хидрострой", изпълни и проекта за Северната скоростна тангента в столицата. Преди дни регионалният министър Иван Шишков обяви, че около 1/3 от асфалта там липсва.