Увеличават тавана на заплатата, върху която се плаща здравна осигуровка?
Увеличават тавана на заплатата, върху която се плаща здравна осигуровка? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Увеличават тавана на заплатата, върху която се плаща здравна осигуровка?
52017
Увеличават тавана на заплатата, върху която се плаща здравна осигуровка?
  • Увеличават тавана на заплатата, върху която се плаща здравна осигуровка?

Ръководствата на водещите пациентски организации предлагат да се увеличи тавана на заплатата, върху която се плащат здравните осигуровки. Сега този праг е 2000 лева, а пациентите искат той да нарасне на 5000 лева. След среща със здравния министър Десислава Атанасова стана ясно, че и двете страни ще работят за утвърждаването на законодателни мерки, които да повишат събираемостта на здравните вноски и да намалят броя на здравнонеосигурените над 1 милион българи.

Според пациентските организации, по-богатите българи трябва да плащат повече за здраве. Освен това изрядните платци трябвало да бъдат награждавани. „

„Готови сме да подкрепим и законодателни промени, които да задължават по един или друг начин хората, които не си плащат. Стига да има и вдигане на тавана, върху който се дължат и тези вноски. В момента той е 2000 лева, но считаме, че той трябва да достигне поне 5000 лева”, обясни Владимир Томов от Конфедерация „Защита на здравето”.

„Аз смятам, че не само санкции трябва да се търсят за некоректните, но и стимули за коректните граждани. Под форма на награди, игри, които, от една страна, целят да информират гражданите защо трябва да си плащат здравното осигуряване, и от друга, да създадат интерес на обществото към това”, коментира и Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Министър Десислава Атанасова обеща, че скоро ще бъде назначен нов директор на Изпълнителната агенция „Медицински одит”. Ще се помисли и как да се подобри дейността на институцията. Атанасова подкрепи и подновената идея на пациентите за създаване на фонд за обезщетение на хора, пострадали от лекарски грешки.

„Аз съм за създаването на такъв фонд, но да се дефинира кой ще внася тези средства в този фонд. Абсолютно против съм държавата да е натоварена с тази отговорност. Този фонд трябва да бъде гарантиран чрез застраховките професионална отговорност на лекарите”, заяви министърът.

Междувременно от Асоциацията на децата и младите хора с диабет също подновиха искането си за увеличаване на тест лентите за контрол на кръвната захар, след сигнали на пациенти. Сега здравната каса отпуска по 150 ленти за пациент годишно. Според председателят на асоциацията, броят им трябва да стане поне 600.

На срещата министър Ангелова потвърди и информацията, че в Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив са извършени редица нарушения по процедурите за обществени поръчки за периода 2008-2011 г. Болницата дължи около 5 млн. лева на фармацевтичната компания „Софарма Трейдинг”. За да не бъде осъдена да ги плати, болницата трябва да сключи съдебна спогодба, а решението за нея вероятно ще бъде подписано от здравния министър. В момента лечебното заведение няма запорирани сметки, а за подобряване на контрола в болницата ще бъде увеличен броят на членовете в съвета на директорите.