/ БГНЕС
Увеличават стипендиите на докторантите в университетите и в БАН
98502
Увеличават стипендиите на докторантите в университетите и в БАН
  • Увеличават стипендиите на докторантите в университетите и в БАН
Държавата увеличава стипендиите на докторантите в университетите и в Българската академия на науките, считано от 1 юли. Увеличението ще бъде от 200 до 500 лева, в зависимост от активността на научната дейност, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, след като правителството одобри решение за отпускане на допълнителни средства за това увеличение.
 
С друго решение кабинетът одобри средства за реализирането на 11 национални научни програми. Една от тях ще привлича у нас млади български учени, които работят в чужбина, както и чужденци, които желаят да започнат научната си кариера в България.
 
До средата на година докторантите у нас получаваха по 500 лева месечно, а от 1 юли стипендията им ще бъде увеличена, но диференцирано, според това, доколко активно се занимават с научна дейност, обясни министър Вълчев: "Имаме увеличение на докторантите през последните години, но в същото време, ако погледнем научните оценки, имаме редица висши училища, звена в тях и дори научни организации, които имат иска научна оценка. Това е видимо включително и от рейтинговата система на висшите училища. Затова предлагаме този диференциран подход".
 
Държавата ще стимулира дейността на младите учени чрез специална програма, насочена към тях и към постдокторантите – статут, който се въвежда за първи път у нас. Програмата предвижда между 200 и 500 лева допълнително върху заплатата на младите учени, които вече работят на трудов договор в дадена научна организация, и 900 лева заплата за тези, които тепърва започват работа в такава организация. За постдокторантите заплащането ще е още по-примамливо – между 1500 и 3000 лева месечно, в зависимост от това колко места за постдокторанти ще обяви съответната научна организация.
 
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни, че това е временна позиция и за нея се кандидатства с подаване на документи и оценяване от комисия: "Хубавото е, че докторатите могат да бъдат и чужденци, защото става въпрос за извършване на научни изследвания. Този човек не е на постоянна работа. Това са позиции, които съществуват в света, дават възможност на хората, които са защитили докторат, до пет години след това, докато си търсят работа, да бъдат на такива позиции във водещи лаборатории. Затова е много важно как МОН ще разпредели тези средства към водещите научни организации, за да може да има интерес към тях както от България, така и от чужбина".
 
Програмата ще струва около 5 милиона лева годишно.