Увеличават срока за специализация на личните лекари?
Увеличават срока за специализация на личните лекари? / netinfo

Предложението за увеличаване на срока за специализация на личните лекари с още три години се обмисля от Министерство на здравеопазването, като начин да се избегне национална криза за джипитата, обяви заместник-министър Валери Цеков. През 2008 година изтича десетгодишният срок, през който всички семейни лекари могат да защитят специалността „Обща медицина”. Удостоверения за това са получили на този етап само 35% от джипитата.

Според д-р Цеков за оставащата една година е невъзможно изоставащите доктори да преминат през обученията и изпитите. Заместник-здравният министър коментира по Националния рамков договор за 2007 година, като отбеляза, че дори да се стигне до служебно подписване на документа, това няма да се отрази на пациентите.

Д-р Цеков увери, че при договарянето няма отстъпление от сегашните условия и че за болничните дейности е предвидено завишаване на средствата със 100 милиона лева. Заместник-министърът посети Перник за откриването на първият в страната „Младежки здравен център”.