/ БГНЕС
Установиха нерегламентирано сметище в столичния район Искър
100606
Установиха нерегламентирано сметище в столичния район Искър
  • Установиха нерегламентирано сметище в столичния район Искър
След сигнал за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от кожени изделия, от Регионалната инспекция по околна среда са установили импровизирано сметище в столичния район Искър. То се намира в близост до едноименната река, на държавен имот и освен текстилните, има и множество строителни отпадъци, е установила проверката на столичния РИОС. Засега обаче извършител на замърсяването не е установен, което значи и че няма как някой да бъде глобен.

Инспекторите  от Регионалната инспекция по околна среда отиват на проверка между кварталите Бусманци и Абдовица след публикация в социалните мрежи. Какво установяват на място обяснява Михаил Георгиев от инспекцията:

"Вчера през целия ден се опитвахме да открием терена, защото е доста трудно откриваем. Въпреки че имаше публикувани GPS координати, трудно го открихме. Установи се замърсяване с изрезки от кожи и не само. Доста локални замърсявания с различни по вид отпадъци - строителни отпадъци, отпадъци от автомобили, битови отпадъци и подобни такива. Това предполагам, че всякакви малки камиончета или коли са изхвърляли - от ремонти на къщи и подобни дейности. По-скоро от местното население, които са в близост до територията."

Глоба за замърсяването обаче според Михаил Георгиев може да се наложи или на замърсителя, който трябва да бъде установен със свидетелски показания, или на собственика на имота. Кой е той питаме районния кмет Ивайло Цеков:

"До сега не са постъпвали такива сигнали. Всъщност в съседство са обработваеми земи, но за пръв път получаваме сигнал за това. Иначе земята като собственост е държавна. Тя е съвсем близко до коритото на р. Искър, което е изключително държавна собственост. То е ясно, че не е регламентирано за изхвърляне на отпадъци място. Иначе ще потърсим вариант, с който да ограничим достъпа. Може би ще преградим изостаналия през годините горски път. Разбира се, ще организираме съвместно със столичния инспекторат и почистване на мястото."
 
Почистването по закон трябва да се извърши до месец, но от районната администрация се ангажираха да махнат боклуците и по-рано, ако метеорологичните условия го  позволяват.

Отговорност за замърсяването обаче най-вероятно никой няма да понесе.