/ БГНЕС
ГЕРБ и ОП не отидоха на консултациите при президента Румен Радев за промени в Изборния кодекс. Самият Радев ги обвини, че са избягали от диалога за изборни промени, а управляващите заявиха, че не виждат смисъл от подобна среща.

На "Дондуков" 2 не се отзоваха нито от ръководството на парламента, нито от правителството. Дойдоха само представители на опозицията, на ГРАО и на Държавната агенция за електронно управление.

"Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него.

И
то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори", коментира по адрес на отсъстващото мнозинство президентът.

Работна група ще готви нови промени в изборните правила

"Надявам се вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат", коментира той по повод създаването на работна група в НС за промени на изборните правила.

"Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена амбиция - да има един честен изборен процес
.

За тази среща аз обявих още по време на самите избори. Поканите към всички участници още на 8 януари тази година", припомни Радев и заяви, че подбудите му били да започне разговорът навреме, а не в последния момент преди вота.

"Промени в изборните правила трябва да се обсъждат в парламента, а не в президентството", контрира зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов.

Ципов припомни, че работна група в парламента от вчера вече обсъжда промени в Изборния кодекс. Той подчерта, че заявка за това от страна на управляващите е дадена още миналата година и сега тя е факт.

"Ние диалога го търсим още след изборите за местна власт и смятаме, че в парламента трябва да се реши този въпрос. Съвсем ясно и категорично заявихме тази наша позиция. Препотвърдихме я преди края на предишната сесия, че в началото на тази сесия, на тази година ще отправим предложение към политическите сили как може да бъде създадена работна група, която да постигне възможния консенсус по тези правила", допълни Ципов.

Той попита риторично - защо президентът не задава въпроса по каква причина на тази среща не присъства ръководството на БСП.

"Решихме, че няма смисъл, защото това е поредното мероприятие на президента Радев, което цели единствено реклама и самореклама", коментира и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него не е много ясен смисълът на едно такова обсъждане. "Напънала се планината и родила мишка, това излезе. Според нас няма никакъв смисъл да участваме на такива медийни мероприятия на президента Радев", отсече Симеонов.

При Румен Радев се отзоваха само от опозицията, но БСП не беше представена от партийния лидер, а от червените юристи от правната комисия Крум Зарков и Филип Попов. 
Социалистите отново се обявиха за въвеждане на истинско машинно гласуване, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ апелира да се опрости Изборният кодекс, за да улесни максимално и избирателите, и участниците в процеса.

"Може Изборният кодекс да се опрости до такава степен, че да улесни всички - и избирателите, и администрацията. Най-важно е да се спазва Конституцията", коментира още Карадайъ.

"Всички въпроси,  като технологията на гласуване, са второстепенни, ако гражданските права са отнети със закон. Ето защо трябва да тръгнем от Конституцията и да гарантираме правото на всеки български гражданин да избира и да бъде избиран", допълни председателят на ДПС. Карадайъ посочи, че ДПС ще подкрепи машинното гласуване, ако държавата го въведе, но е на категоричното мнение, че софтуерът и машините трябва да са държавни. Лидерът на ДПС припомни и партийната позиция против уседналостта, която движението разглежда като отнемане на граждански права.

„Трябва ясно да се идентифицират какви са отговорностите на Министерски съвет и тези на ЦИК в организацията това мероприятие.

Да не се случи както в навечерието на евроизборите ЦИК да пише писма до всевъзможни институции и да пита кой за какво отговаря, моля ви помогнете и така се озовахме в много неприятна ситуация, която в крайна сметка доведе до отмяната на машинното гласуване. Тези отговорности трябва да се определят чрез закон“, апелира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

Според Зарков последните избори са показали, че машините са абсолютно необходими.

Президентът също отбеляза, че един от важните въпроси е машинното гласуване.

"Ако ние ще вървим и трябва да вървим според закона към машинното гласуване, процедурата трябва да започне сега. В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерския съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли?", попита риторично държавният глава и наблегна, че покупката излиза по-евтино.

"Ако ще минаваме към други технически устройства, трябва време. Да не се окаже като на предните избори - машинно гласуване, но няма време за процедури. Това са моите мотиви", каза още  президентът. Радев настоява и за електронно, дистанционно гласуване, както и за актуализиране на избирателните списъци. И отново - за диалог.

"Знам, че не им се иска на управляващите, но той е важен за гражданите и за българската демокрация и трябва да се случи", каза Румен Радев.