Торбьорн Ягланд: Съветът на Европа ще помогне на България за Шенген
Торбьорн Ягланд: Съветът на Европа ще помогне на България за Шенген / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Съветът на Европа ще окаже помощ на България за присъединяването й към Шенгенското споразумение, заяви генералният секретар на СЕ Торбьорн Ягланд, който е на двудневно посещение у нас, след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

В изявление пред медиите Ягланд посочи, че високо оценява ролята, която България играе в Съвета на Европа. Той отбеляза и ролята на Съвета на Европа при приемането на страната ни в ЕС. Следващата стъпка ще бъде България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство, заяви Торбьорн Ягланд. Мисля, че Съветът на Европа ще окаже помощ на България по отношение на присъединяването към Шенгенското споразумение, което България действително заслужава, добави гостът.

Попитан дали има ръст на броя на делата в Европейския съд по правата на човека срещу България, министър-председателят Бойко Борисов посочи, че се прави необходимото те да намаляват. Фактът, че го има този съд и там отиват дела от цяла Европа, показва, че работата на отделните институции не винаги е възможно най-добрата, каза Борисов. Затова по думите му българите, както всички европейци, имат възможност да подадат своите жалби и в този съд. Имаме и много спечелени дела, отбеляза премиерът.

В отговор на въпрос дали не е дискриминационно да се иска обвързване на влизането на страната ни в "Шенген" с механизма за сътрудничество, Ягланд каза, че влизането в "Шенген" ще решат страните-членки на "Шенген". Ние можем да подпомагаме техните усилия, добави гостът.

Торбьорн Ягланд Съветът на Европа ще помогне на България за Шенген
netinfo