/ Дарик радио
До около 60 градуса по скалата на Целзий е достигнало електронното управление в България
100911
До около 60 градуса по скалата на Целзий е достигнало електронното управление в България
  • До около 60 градуса по скалата на Целзий е достигнало електронното управление в България
До около 60 градуса по скалата на Целзий е достигнало електронното управление в България, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференцията „Електронно управление за устойчиво развитие“.

„Тази конференция е юбилей. 20-годишен юбилей. Много ми е любопитно какво се е говорило в първата. Сигурно за използване на електронната поща, за стандарт как трябва да изглеждат уеб страниците на различните ведомства, за регистър на услугите, за регистър от вероятно второ до трето ниво, наличие на формуляр за бланка, който можеш да си разпечаташ, да попълниш и направо да я подадеш в администрацията. Не знам за първото издание, но самият аз съм участвал преди повече от 10 години. И съм призовавал с укорни нотки в гласа държавата да се мобилизира и да въвежда по-бързо електронното управление", каза Дончев.

„Имаше една телевизионна рубрика на времето - Къде сме ние. Сега къде сме? Ако използвам скалата на Целзий сме някъде на около 60 или може би на 65. При всички случаи сме след средата и при всички случаи все още не сме достигнали точката на кипене. Не знам как ще изглежда ситуацията след 1 или 2 година, но съм убеден, че тогава ще сме много по-близо до 100“, допълни вицепремиерът.

Как да докажем безплатно екокатегорията на колата?

Пред журналисти Томислав Дончев обеща да се запознае в детайли с проблема с липсата на екокатегорията в талоните на част от автомобилите и ако има вариант, който не предполага гражданите да извършват излишни действия, да се приложи. Въпросът с липсата на екокатегорията в талоните на част от автомобилите излезе на преден план в последните дни, тъй като наличието на екокатегория се отразява върху размера на данъка в зависимост от нивото й. Освен невписаните с екокатегория автомобили след 2007-ма година, засегнати от дилемата, дали да докажат наличието на такава, са и собствениците на превозни средства с по-стара регистрация. От Пътната полиция обаче не знаят какъв е броят на тези хора и напомнят, че е личен избор на всеки гражданин да преместне, дали вписването на екокатегория ще намали или ще увеличи размера на данъка, и тогава да реши какво да предприеме.