Теменужка Петкова
Теменужка Петкова / БГНЕС
През последните 4 години Министерство на енергетиката извършва регулярни проверки относно готовността на електроенергийните предприятия за работа при есенно-зимни условия, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова: Запазването на комплекса "Марица изток" е основна цел за нас

В момента също тече такава проверка, а според първоначалните резултати от нея системата е стабилна, а енергийните предприятия са в много добро състояние и имат необходимата техническа готовност да посрещната падането на температурите.

България е спестила ток в размер на 6 167,1 гигаватчаса

„Към настоящия момент колегите извършват проверка в 3-те ЕРП-та и в Електроенергийния системен оператор (ЕСО)“, обясни министър Петкова, но подчерта, че тя още не е приключила, а данните от нея са първоначални.

Енергийният министър посочи още, че продължава да се търси възможност за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия с „Контур Глобал“, а причина за това са резултатите от икономическите анализи.

6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде удължен с още 10 години

Теменужка Петкова отбеляза и подобряващото се финансово състояние на ТЕЦ Марица-Изток 2.

В изявлението си пред журналисти енергийният министър отбеляза още, че процедурата за АЕЦ „Белене“ е на етап заявление за участие за избор на стратегически инвеститор. „Сега се прави анализ, до края на месец ноември ще бъде готова кратката листа с компаниите, които може да се водят преговори. Към тях ще бъде подадена покана за предоставяне на обвързваща оферта и след това ще започнат и преговори по същество“, обясни Теменужка Петкова.

Бившият шеф на АЕЦ напусна парламента, ще движи проекта "Белене"