АЕЦ Козлодуй
АЕЦ Козлодуй / БГНЕС, архив
В началото на октомври ще бъде удължен животът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след участието й в 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в резиденция "Евксиноград". По думите й, впоследствие процедурата може да бъде повтаряна на 10 години, като максималният срок е 60 години.

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, който също участва в заседанието посочи, че перспективите за изграждането на газопровода "Турски поток" и достигането му до границата между България и Сърбия са това да се случи до 1 януари 2020 г., така че да тръгнат първите доставки на газ.

За 45 години: Над 625 млн. мегаватчаса ток е произвела АЕЦ „Козлодуй“

В своето изявление пред журналисти двамата министри посочиха, че са обсъдили различни теми, които са от взаимен интерес. Като такива те посочиха енергетиката, туризма, селското стопанство, превозите на товари по море и много други.

За изграждането на АЕЦ "Белене" министър Петкова каза, че към реализацията на този проект са заявили интерес водещи компании от ядрената енергетика от Русия, Китай, Франция, Корея, САЩ.

Бившият шеф на АЕЦ напусна парламента, ще движи проекта "Белене"


"Ние категорично сме заявили в процедурата за избор на стратегически инвеститор, че конструктор на проекта са партньорите от "Росатом" и на практика проектът не би могъл да се реализира без участието на тази компания", посочи Петкова. По думите й с това условие е запозната и Европейската комисия.

За шпионския скандал у нас министър Мантуров каза, че този въпрос изобщо не е обсъждан на срещата на комисията. По думите му това няма да повлияе върху деловите отношения между двете страни.
БТА