Осъденият няма да може да управлява МПС за период от 9 г.
Софийският градски съд (СГС) осъди на девет години затвор Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. След като подсъдимият направи самопризнания, присъдата на Антонов ще бъде намалена с една трета. Така признатият за виновен ще лежи шест години в затвора, а наказанието ще бъде изтърпяно при „общ режим“. 

NOVA

Родителите на Ани и Явор заявиха пред медиите, че не са съгласни с решението на съда и ще обжалват пред Апелативния съд. 

Делото за смъртта на Явор и Ани: Намаляват с една трета присъдата на обвиняемия

„Как ще спрем тези безумия по пътищата? Две убити деца, шест години затвор. Това е срамота, това е подигравка. За това във Франция дават 30 години, в някои страни се лежи до живот“, каза бащата на Явор.

От името на семействата на Ани и Явор заявявам, че ще обжалваме присъдата, тъй като тяхната смърт напълни улиците с хора, залата също беше пълна с хора, които искаха да окажат подкрепа и съболезнования за това, което се случи. Считам че трябва да се даде ясен сигнал, че така не може, заяви адвокатът Илия Тодоров. По думите му след катастрофата са въведени законови промени, които са довели до увеличаване на предвидените наказания. Адвокатът обясни, че съгласно измененията, се вдига долната граница на предвиденото наказание от пет години, вместо три, както беше досега. А горната граница е 15 години лишаване от свобода.

Майката на загиналата Ани: Моля ви, не спирайте протеста, за да има промяна

Това увеличение не може да се ползва в настоящото дело, тъй като то се случи впоследствие, обясни адвокат Тодоров. 

Припомняме, че катастрофата се случи на столичния бул. „Сливница“ на 8 май 2023 г. Според прокуратурата Антонов е нарушил правилата на движение по пътищата. Той се движел със скорост 106 км/ч (при разрешена максимална скорост 50 км/ч), не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека Анна-Мария Малчева (24 г.) и Явор Стоянов (23 г.). Така по непредпазливост причинил смъртта на двамата пешеходци. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Юзлем Тафикова, БТА