Съдът разрешил близо 600 подслушвания за шпионаж за година
Съдът разрешил близо 600 подслушвания за шпионаж за година / Thinkstock/Getty Images

Само за година съдът е разрешил 597 пъти следене, подслушване и наблюдение по искания на МВР, ДАНС и прокуратурата заради подозрения в шпионаж. Това стана ясно от доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) за дейността му през 2014 г. В съда от години няма нито едно дело за шпионаж, не са известни и разследвания за това престъпление, пише „Сега".

Най-много СРС-та са били използвани за разкриване и доказване на престъпления, свързани с наркотици - 1232, което е 29% от всички разрешения. На второ място е разкриването на организирани престъпни групи - 880. Изненадващо, веднага след тях се нареждат исканията и разрешенията за използване на СРС срещу 597 заподозрени шпиони. След това идват разрешенията за престъпления, свързани с акцизни стоки, кражби, пране на пари и т.н.

През миналата година са дадени общо 7604 разрешения за използване на СРС (5604 по първоначални искания и 2000 за продължаване на срока). Те са ползвани по отношение на 4202 души. Като цяло през последните години се отчита намаляване - и на разрешенията, и на обектите.

В доклада обаче има критики. "Нарушенията са многобройни, съществени и допускани по цялата верига органи, ангажирани с прилагането на СРС", гласи основният извод. Бюрото констатира, че "контролът по изготвяне на исканията и по прилагането и използването на СРС е принизен, недостатъчно обективен и ефективен". Не са спестени критики и към съдилищата, които дават разрешенията за използване на тези средства. Според Бюрото при "даването на разрешения председателите и зам.-председателите на съдилищата проявяват безкритично, формално и незаинтересовано отношение". Изреждат се и множество текстове от закона, които са били нарушавани през годината - както от тези, които са искали използване на СРС, така и от тези, които са давали разрешенията.