/ БГНЕС
Стотици строители излязоха на протест. Какво поискаха? (ОБЗОР)
99990
Стотици строители излязоха на протест. Какво поискаха? (ОБЗОР)
  • Стотици строители излязоха на протест. Какво поискаха? (ОБЗОР)
Строителният бранш протестира с искане да се прекрати политическото говорене, което уронва авторитета на професията. Целта на политическите нападки, според ръководството на Камарата на строителите, може да е дори отстраняване на българските фирми от пазара в полза на чуждестранни компании. За да привлекат вниманието към исканията си, организаторите на недоволството разположиха около 1000 камиона на бул. "Цариградско шосе" в София между 7 до 12 часа днес.
 
След среща с премиера Бойко Борисов изпълнителният директор на Камарата Мирослав Мазнев заяви, че са получили позитивни отговори. Часове след началото на протеста правителството отпусна 158 милиона лева за разплащане по строителни проекти.

Строителите се събраха на протест в София в защита на бранша

строители протест
БГНЕС

Представителите на бранша бяха приети и от президента Румен Радев, който посочи, че доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести и декларации, а с качество и прозрачност.
 
Според ръководството на Камарата браншът е поставен на унищожително отношение, като вероятно целта е дори ликвидиране на българските компании преди началото на големите проекти по европейски програми, за да се заеме мястото им от чужди фирми. Във връзка с отпуснатите от правителството 158 милиона лева след срещата с премиера Бойко Борисов изпълнителният директор на организацията Мирослав Мазнев благодари, че са разрешени проблеми с разплащането за строителни проекти с отпуснатите днес от правителството 158 милиона лева: "Едно от нещата, за които ние помолихме премиера, е да продължава, без да се огъва от политическо говорене, да търсим начини браншът да намери своето развитие. Защото на няколко пъти ние загубихме много от своите работници, от нашите капацитети. Ние сме хора, които градим, ние не рушим и нека не ни свързват само с негативизми. Нека най-напред да има конкретните доказателства, а не хипотези, че може би там този крадял и после да ни се дава лицемерното "ние ви защитаваме", след като са ни набедили".

Премиерът и президентът се срещнаха с представители от Камарата на строителите
 
Браншът е партньор на регионалното министерство при изпълнението на редица проекти, заяви ресорният министър Петя Аврамова след среща при премиера Бойко Борисов: "Строителният бранш в България трябва да бъде подкрепен от всички, всички трябва да бъдем отговорни, браншът да е силен, така че качествените и добрите строители да не напускат страната и да не работят в чужбина".
 
Представителите на Камарата бяха приети и от президента Румен Радев, който изтъкна, че в проблемите, които вълнуват както бранша, така и цялото общество, има трима важни участника – изпълнителната и местната власт в ролята на възложител, собствениците и ръководствата на крупните строителни фирми и подизпълнителите – по-малките компании и хилядите работници строители.

Правителството отпусна близо 1,3 млрд. лева за още 134 км от магистрала „Хемус“

строители протест
БГНЕС

„Категорично заявявам, че работниците могат да разчитат на моята безрезервна подкрепа. Българите, от своя страна, очакват да пътуват безопасно, по сигурни пътища, които да не се ремонтират веднага след въвеждане в експлоатация, да не се срамуват от изгледа на населеното място, в което живеят. Също така, моето доверие и доверието обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност“, каза Радев. Контролът трябва да бъде принципен, всеобхватен и безкомпромисен, подчерта още държавният глава.