Станишев: Ще има смени и на зам.-министри, и на областни управители
Станишев: Ще има смени и на зам.-министри, и на областни управители / снимка: Sofia Photo Agency
Не само министри, но и зам.-министри, и областни управители ще бъдат сменени по време на бъдещите промени в изпълнителната власт. Това каза министър-председателят Сергей Станишев пред софийския соцактив. Премиерът подчерта, че преговорите с коалиционните партньори все още не са започнали, а рокадите няма да се извършват на базата на квоти, а на базата на личните и професионалните качества на съответните министри и кандидати. По думите на Станишев - до Великден промените ще бъдат факт, като могат да се проточат най-много до майските празници.

Трябва да има ясно професионално и политическо начало в правителството оттук-нататък, каза още премиерът по повод бъдещите промени в изпълнителната власт. По думите му, те трябва да се случат най-скоро, защото за страната ни не би било полезно да се поддържа такова неопределено състояние, но няма самоцелно да гоним срокове – и такава уговорка направи Сергей Станишев.

Министър-председателят припомни, че вътрешният министър Румен Петков е допуснал политически грешки в МВР и в управлението на вътрешното министерство. Беше важно, каквото и да се прави в МВР, да се прави вътре в правителството и в коалицията, а не по сценария на опозицията, допълни Станишев. Според него НДСВ не е разбрало това. Нашето право е да си направим изводите и да си проведем сериозните разговори с коалицията за това дали може да разчитаме един на друг, каза още премиерът.

Станишев не спести мнението си за НДСВ по време на вота на недоверие: НДСВ избраха да се идентифицират с гласуване „въздържал се” и ясно казах, че не смятам това за достатъчно добър знак на коалиционна култура, защото във всеки един труден момент за техните министри, за тяхната партия, ние, социалистите, заставахме до тях, а не бягахме в храстите, категоричен бе Сергей Станишев.