Спорове в ГЕРБ отложиха съдебната реформа за догодина
Спорове в ГЕРБ отложиха съдебната реформа за догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дебат за специализираните съдилища в предаването "Кой говори" по Дарик
36433
Дебат за специализираните съдилища в предаването "Кой говори" по Дарик
Спорове в ГЕРБ отложиха съдебната реформа за догодина
  • Дебат за специализираните съдилища в предаването "Кой говори" по Дарик
  • Спорове в ГЕРБ отложиха съдебната реформа за догодина

Заради спорове между депутати на ГЕРБ и правосъдния министър Маргарита Попова, парламентът ще отложи за следващата година окончателното приемане на промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. С проектозаконите правителството предлага да се създаде специализиран наказателен съд, а членовете на Висшия съдебен съвет да бъдат проверявани от МВР и ДАНС за надеждност.

Причината за отлагането на спорните промени е заради това, че министър Попова и депутатите на ГЕРБ имат разминавания около атестирането на магистратите и избора на административните ръководители и съдиите. Това трябва да бъде решено в допълнителен доклад, който ще се изработи в началото на следващата година, обясни пред Дарик зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов. Ето какво каза още той:

Приеха поправки в член 38. Най-общо казано е правомощията на административните ръководители да предлагат заместниците си и съдиите и магистратите изобщо в органите на съдебната власт, които управляват. След това обаче вчера са оттеглили предложението по параграф 66, когато има свободен щат в даден орган на съдебната власт, административният ръководител, когато няма кандидат, да може да предложи някой да го заеме в края на краищата, защото представете си в един съд има един-два свободни щата, няма кандидати и той няма право да предлага по закон. Оттеглено е, вчера са го отхвърлили в зала и по този начин се създава едно противоречие, хаос в системата и по-скоро новата концепция на конкурсното начало, която предлага Министерският съвет.

А защо е този разнобой между депутатите на ГЕРБ и министър Попова?

Имаме се лично становище по някои от законопроектите, но в края на краищата последните седмица-две бяха направени предложения по някои от текстовете по вносител, които са за корекция. Но пак казвам, това е основното, което трябва да се направи, защото важно е как ще се избират и административните ръководители, и съдиите, изобщо магистратите.

Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов се включи в дебат  в предаването „Кой говори” на Дарик. Заедно с Иванка Иванова, директор на правната програма на Институт „Отворено общество” той коментира темата за специализираните съдилища. Чуйте повече в аудиофайла.