/ Sofia Photo Agency, архив
Парламентарната комисия по младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция с 9:10 гласа. Същевременно Парламентарната правна комисия прие предложението на БСП за отмяна на разглеждането на конвенцията.

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция
 
С 10 на 9 гласа Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта отхвърли ратификацията на Истанбулската конвенция, съобщи председателят на комисията и депутат от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Славчо Атанасов.
 
"Против" са гласували Обединени патриоти, Георги Марков от ГЕРБ, "Воля" и депутатите от БСП. "За" ратифицирането на конвенцията се са се обявили представителите на ГЕРБ и ДПС.

"По принцип колегите са за защита на жените от насилие - това бе посочено като безспорен факт. Но в тази конвенция, която аз определих като красив бонбон, в който има отровен плод, се съдържат опасни текстове", е коментирал Славчо Атанасов.

Светият синод: Истанбулската конвенция отваря вратите към морален разпад

По думите му в Конвенцията има 5 скандални члена, които променят изцяло нейната същност. Те отваряли вратата към еднополовите бракове и налагат нестереотипни роли на половете, различни от традиционно утвърдените "мъж" и "жена".
 
Същевременно Правната комисия в Народното събрание не обсъди на първо четене ратификацията на Истанбулската конвенция. С 10 гласа "за" точката бе отхвърлена от дневния ред на заседанието. За отлагането на спорната тема настояха от БСП, а по време на гласуването "против" се обявиха и народните представители на Обединените патриоти и "Воля". Разглеждането на конвенцията бе подкрепено с 8 гласа "за" само от депутатите на ГЕРБ, посочва БНТ.

Радев: Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция
 
Документът бе внесен в парламента на 12 януари от правителството и успя да го раздели, след като 8 министри не го одобриха.
 
За изтеглянето му се обявиха от БСП и Обединените патриоти.
 
Президентът Румен Радев също обяви, че не е сега времето за приемането ѝ.
БТА, БНТ