Спират доставките на консумативи за болниците от 20 май?
Спират доставките на консумативи за болниците от 20 май? / www.sxc.hu

От 20 май спират доставките на консумативи за болниците, ако не бъдат изплатени дължимите суми на производителите и вносителите на медицински изделия, съобщава сайтът zdrave.net. Това е обявила председателят на Българската асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия инж. Силвия Петрова по време на кръгла маса на тема „Българската медицина - между морала и пазара".

Тя съобщи, че до момента болниците дължат повече от 100 млн. лв. на доставчиците на консумативи, като някои от задълженията са отпреди повече от година. Ако парите не бъдат изплатени на фирмите бързо, има опасност те да фалират. В асоциацията членуват около 30 фирми, които със своите доставки покриват около 80% от нуждите на лечебните заведения в страната.

Заради забавените плащания от страна на НЗОК някои болници започнаха да теглят кредити, за да продължат да работят. От Здравната каса съобщиха за Дарик, че пишат препоръки към банките да не начисляват лихви върху кредитите на лечебните заведения. По думите на Силвия Петрова едни от най-големите длъжници са Военномедицинска академия, „Св. Георги" в Пловдив, Правителствена болница и други големи лечебни заведения.