Спецсъдилищата започват работа на 1 януари 2012 г. реши правната комисия
Спецсъдилищата започват работа на 1 януари 2012 г. реши правната комисия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Специализираните прокуратура и съд да започнат работа на 1 януари 2012 г., реши парламентарната комисия по правни въпроси, която гласува на първо четене изменения в Наказателно-процесуалния кодекс. Според действащата в кодекса разпоредба спецзвената трябваше да действат от 12 август.

Изменението е предложено от депутати от ГЕРБ с аргумента, че конкурсите за магистрати в специализираните съдебни органи не са приключили, а е необходим разумен период за структурирането им и създаване на организация. Отлагането е мотивирано и с необходимостта от време за обучение и квалификация на избраните съдии и прокурори, смятат вносителите.

Дори да се справим с назначаването на редовите магистрати в спецсъда, то определено няма да успеем да назначим до 12 август административни ръководители, каза Георги Шопов - член на ВСС. Той посочи, че след като Росен Русев е оттеглил кандидатурата си за председател на Апелативния спецсъд, то следващата седмица ВСС ще обяви нов конкурс за поста. Технически е невъзможно да успеем за 12 август, посочи Шопов, цитиран от БТА.

Депутатите от левицата - членове на комисията, определиха като фалстарт на спецсъда отлагането на работата му, а необходимостта от квалификация поставя под съмнение уменията на избраните за спецсъда магистрати. Това да не е училище, за да се осигурява време за квалификация, каза Михаил Миков.

Приетият от комисията законопроект предвижда да отпаднат част от делата, които ще бъдат разглеждани от специализирания съд. Това са престъпленията за изготвяне и разпространение на неистински банкноти или преправянето на истински парични знаци, както и подправяне на платежни инструменти.