Владислав Горанов и Бойко Борисов
Владислав Горанов и Бойко Борисов / БГНЕС
Социалният министър не бил на срещата между Борисов и синдикатите
99133
Социалният министър не бил на срещата между Борисов и синдикатите
  • Социалният министър не бил на срещата между Борисов и синдикатите
Социалният министър Бисер Петков не е бил поканен на вчерашната среща при премиера Бойко Борисов със синдикатите и финансовия министър Владислав Горанов. След нея беше съобщено, че таванът на новоотпуснатите пенсии няма да отпадне от следващата година, както се очакваше.

Бисер Петков: Винаги се е подхождало предпазливо по отношение на максималния осигурителен доход
 
Вчера правителството и синдикатите се договориха падането на тавана на пенсиите от началото на следващата година да бъде отменено. На срещата обаче не присъства социалният министър Бисер Петков. Днес той призна, че не е бил поканен: "Не мога да коментирам това защо не съм бил на тази среща. Имах в същото време и други ангажименти. Но вчера на срещата е договорено да се извърши тази стъпка. С нея имаме чувствително повишаване на тавана на пенсиите от 1 юли следващата година от 910 лева сега на 1200 лева, което ще позволи на повече от две трети от пенсионерите, които са ограничени сега на тавана, да получат изчисления размер на пенсията".
 
Пред Дарик президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и на КНСБ Пламен Димитров обясниха, че нямат отношение към това кой присъства и кой не на такива срещи: "Замисълът на тази среща беше да се занимаваме със съвсем различни неща, но някак в хода на разговора се решиха темите. И Валери Симеонов не беше, но го повикаха, защото беше "под ръка" там. Ние с Манолов имахме среща с Бойко Борисов. Кого е поканил той аз не мога да кажа. Финансовият министър беше там, защото разговаряме за пари, предполагам".

Предвиждат от 1 юли 2019 г. таванът на пенсиите да се увеличи на 1200 лева
 
От коментара на Петков в кулоарите на парламента стана ясно, че все пак е бил част от разговорите по темата преди това, но не знае защо не е извикан на вчерашната среща.