За момента не са констатирани следи от насилие по тялото на 12-годишния Александър, който вчера бе намерен след почти 9 дни издирване. Това съобщи Албена Стоилова от прокуратурата в Перник на специален брифинг пред медиите. 

"За първи път можем да се поздравим от много време насам и това се случва благодарение на усилията на хилядите доброволци и разбира се на професионалистите, които доведоха издирванета на Сашко до успешен край. Краят на издирването, обаче, съвсем не значи край на разследването, което ще продължи, за да се установи дали Сашко е станал жертва на престъпление", посочи Стоилова.

Добри новини: Намериха жив Александър



Съдебно-медицинската експертиза
предстои да бъде възложена. Детето е освидетелствано от органа на разследването в присъствието на бащата, иззети са дрехите, с които е било намерено, като те са били и тези, с които е изчезнало на 11 ноември. Ще се търсят следи и по тялото, и по дрехите. 

Версиите са повече от една, включително и тази за отвличане и държане някъде против волята. Ще се работи по всички тях. Единствената, която може да се изключи, е тази за най-тежкото посегателство - спрямо живота, уточниха от прокуратурата. 

"Нямаме сведения от бащата да е искан откуп, самият той няма конфликтни отношения с някого, не са отправяни заплахи към него или други членове на семейството", посочи Албена Стоилова. 

"Детето към момента не е успяло да говори, но ние ще се опитаме на по-късен етап, когато състоянието му позволява и с помощта на специалисти, а и в присъствето на бащата да получим някакви сведения за случилото се", каза още тя и допълни, че днес предстоят разпити и на доброволците, които са го открили. 

От прокуратурата обясниха, че майката на детето все още не е в България, но и тя ще бъде разпитана. 

Ще бъде извършен детайлен оглед и на труднодостъпното място, на което беше открит малкият Сашко. 

Бащата на Сашко: Прегръщам сина си и се прекланям пред хората, които го търсеха
 

Вчера добрата новина измести лошите вести - 12-годишният Александър от Перник беше намерен след повече от седмица издирване. Детето изчезна на 11 ноември при разходка в местната планина Голо бърдо. В мащабната акция по издирването му се включиха служители на МВР, планински спасители и над 9000 доброволци.

Детето бе открито от двама доброволци - Милко Михалков и Веселин Георгиев, от местен клуб по делта- и парапланеризъм. Двамата заявиха, че участват в издирването още от първия ден и отказаха обявената от бащата парична награда за намирането на Сашко.

Детето е преминало през множество изследвания в „Пирогов”, където е настанено. Прегледано е от най-добрите специалисти по детско здраве, работещи в лечебното заведение. Ще остане в Реанимация. Кръвните му изследвания показват, че е намирало начин да приема вода и храна. 

Психолози ще работят с момчето, което все още не е говорило. От „Пирогов” съобщиха: „Нощта премина спокойно за 12-годишното момче, настанено в Детската реанимация на болницата. Детето е в стабилно състояние, без непосредствена опасност за живота”.