/ БГНЕС, архив
Каква ще бъде официалната позиция на България по
96809
Каква ще бъде официалната позиция на България по
  • Каква ще бъде официалната позиция на България по
Изненадващо лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов излезе с позиция, че докато няма доказателства за извършено престъпление по "случая Скрипал", България не трябва да взема страна.
 
Според него позицията на страната ни трябва да бъде определена след съгласуването й между коалиционните партньори в рамките на политическия съвет.
 
Напрежение в управляващата коалиция заради ситуацията с посланика ни в Русия

По-рано днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров също заяви, че очаква възможно най-бързото свикване на този съвет, за да се уточни какво ще направи правителството в създалата се ситуация.
 

Цветан Цветанов и Волен Сидеров
БГНЕС


В същото време председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че България трябва да бъде солидарна с Великобритания.
 
Британският посланик у нас: Нямаме колебания, че Русия стои зад отравянето на Скрипал

Според Валери Симеонов Западът реагира прекалено чувствително на случай, за който още няма доказано извършването на престъпление, за разлика от случая с анексирането на Крим, когато не е имало такава реакция. "Но естествено, ако бъде доказано престъпление и някаква свързаност с Русия, естествено, че позицията ще бъде категорична - експулсиране. И всякакви други дипломатически мерки. В това отношение ние нямаме никакви колебания", заяви Симеонов.
 
По-рано лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов заговори за солидарност с Великобритания и последващи стъпки към Русия.

БГНЕС, архив


Радев за случая „Скрипал“: Солидарността не трябва да бъде сляпа

Веднага след това лидерът на един от другите коалиционни партньори Волен Сидеров му препоръча да се въздържа от изказвания. "Продължавам да смятам, че България трябва да има балансирана политика, т.е. да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с тези приказки за солидарност, все едно става дума за някакъв природен катаклизъм. Имаме един неизяснен случай, имаме липса на доказателства", каза Сидеров.
 
В петък ще се проведе заседание на Съвета по сигурността към правителството, на което ще бъде обсъден "случаят Скрипал" и ще бъде изслушан извиканият у нас посланик в Москва Бойко Коцев. Очаква се и свикването на политическия съвет на управляващите.