/ Thinkstock/Getty Images
КНСБ и КТ “Подкрепа” заявяват готовност за стартиране на протест за защита на работните места и бъдещето на енергетиката, за енергийната сигурност и независимост на страната ни, и за просперитета на българската икономика, пише БГНЕС.

В декларация, адресирана премиера Бойко Борисов и министрите на енергетиката и екологията, се посочва, че на 7 февруари се провело съвместно заседание на Координационния съвет на Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ и Федеративния съвет на СМФ “Подкрепа”, относно проблемите свързани с настоящето и бъдещето развитие на “Мини Марица-изток” ЕАД и на комплекса като цяло.

Петкова след среща с бизнеса за скъпия ток: Стигнахме до общи решения (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Ние, представителите на работниците и служителите от бранша декларираме, че не приемаме такава “зелена сделка”, която не дава отговор на фундаменталните въпроси за енергийната сигурност и независимост на страната ни в следващите 10 и повече години! Не приемаме такава “зелена сделка”, която не дава отговор за бъдещето и сигурността на работещите в “Мини Марица-изток” ЕАД и комплекса като цяло“ се казва в декларацията.
И ние искаме да сме зелени, но искаме да работим и да сме богати, и да бъдем сигурни за бъдещето на семействата си и децата си, които да останат тук в България, казват те.

Депутати и експерти дискутират проблемите на българската енергетика

„Зелената сделка ни изправя пред проблеми от всякакво естество, най-различно. Хубаво е да припомним, че България в последните месеци от нетен износител на електроенергия по-скоро вече е нетен вносител на електроенергия. Има недостиг в производството, все едно по какви причини, но този недостиг се очертава като устойчива тенденция, ще видим докога ще продължи“, каза Димитър Манолов, който е президент на КТ „Подкрепа“. Той сложи още един маркер. „Може би от тази година, ще започне и либерализацията на цените на електроенергията за битовите потребители, което ще ни изправи пред нови предизвикателства, за които не съм сигурен, че имаме възможността да отговорим. И ако се върнем отново на това, за което сме се събрали, нека пак да кажем, че комплексът „Марица Изток“ е този, който, ако бъде правилно управляван по начина, по който това трябва да се случва, би могъл да намали предизвикателствата пред държавата ни“, каза Манолов.

България закъснява с плана за енергетиката и климата пред ЕК

„Както е формулирана сделката сме против нея. Не сме против позеленяването на икономиката на обществата, ние сме нормални хора и нашите деца искат да дишат чист въздух и да пият чиста вода, но както беше казано, ако може и да имаме нещо в джоба нали, което да ни стига… има и друг лозунг или слоган, че няма работни места на мъртва планета, даваме си сметка и за това, ако я докараме до там нашата мила земя. Но всичко това трябва и с мярка, такава мярка, която да дава възможности, а не да отнема съществуващи в момента вече, достигнати придобивки и съответно благосъстояние на хора. Има такава възможност, стига някой да я подреди по друг начин“, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.
БГНЕС