/ iStock/Getty Images
Информациите за преждевременната смърт на българската енергетика са прекалено пресилени. Това каза за Агенция „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев, коментирайки предприемането от страна на правителството на мерки в защита на производствения капацитет на въглищните централи. Според проф. Тасев съгласно предприетия регламент на ЕК страната ни ще може да спаси централите чрез преминаване на нова горивна база, но ще бъде много трудно да се спасят мините особено след 2025 година.

Спират ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди и енергетика

Добрата новина е, че все пак информациите за преждевременната смърт на нашата енергетика са прекалено пресилени, борбата предстои. Има фонд за справедлив преход, който ще даде възможност да насочим инвестиции и да получим директни субсидии от Европа, за да бъде по-плавен преходът от гледна точка на алтернативна заетост на мините. Що се касае до централите - имаме все още определени резерви. Те са свързани с това, че можем да варираме със студения резерв. Студеният резерв на системата като размер сега е около 500 мегавата, докато по изискванията на Електроенергийния системен оператор и правилата на Обединените енергийни системи страната ни трябва да има студен резерв в размер или на максималната мощност - 1100 мегавата на АЕЦ „Козлодуй“, която може да отпадне от системата в авариен режим, или 20% от максималния зимен товар, който е около 8000 мегавата, което е 1600 мегавата. Ето един определен резерв, който ние имаме от около 1000 мегавата, за да можем да запазим централите и да ги държим в студен резерв без да бъдем обвинявани в нерегламентирано държавно подпомагане“, обясни енергийният експерт.

Според проф. Атанас Тасев по отношение на механизмите за капацитет, въведени от ЕК чрез регламент, страната ни все още има определени шансове, ако се позове на прецедента с Полша. Тя получи 15-годишен период за дерогация или прилагането на метода на капацитет, в резултат на което запази мощности и получи правото да получава компенсация в размер на 50 евро за киловат на година, което е около 2-3 милиарда годишно, допълни експертът.

Петкова: Ядрената енергетика ще ни осигури сигурност (СНИМКИ)

„Предоставили сме пред ЕК нашия интегриран план „Климат – енергетика“, в който е описан плавният преход за излизане от режима за производство на електроенергия с помощта на въглища. Битката предстои, неслучайно се намеси парламентът, за да даде специални правомощия на министъра на енергетиката, което означава, че проблемите няма да се решават вече на наша територия, а ще се решават в Брюксел“, допълни енергийният експерт проф. Атанас Тасев.
Агенция "Фокус"