Ще сменяме ли талона на автомобила, за да спестим от данъка за МПС-то

/ БГНЕС, архив
Ако има вариант да бъде спестено на хората да сменят талоните на колите, в които не е отбелязан екостандарта, то това ще бъде направено, каза зам. министър-председателят Томислав Дончев на журналисти след като днес откри 20-та годишна конференция по електронно управление.
 
По-високата екокатегория на автомобила може да намали годишния данък за неговия собственик.

Шофьорите отново в приключение: Хаос заради нова формула за изчисляване на данък МПС

Преди година и половина положихме много усилия да облекчим работа на КАТ, но за съжаление с променлив успех. Все още има управления на КАТ, където има опашки и струпвания на хора, което е абсолютно недопустимо, каза Дончев.
 
Системата за електронно връчване може да се превърне в универсален вход, ползван от държавните органи, банки и други организации. Там всеки може да ти прати нещо, и от процесуална гледна точка ще равносилно на получено писмо срещу разписка, посочи Дончев.
 
Държавата предлага нова формула за изчисляване на данъка за автомобилите

Вицепремиерът изрази надежда колкото се може по-бързо да приключат процедурите в МВР за внедряването на новите документи за самоличност, които ще са с електронна идентификация. Дори и да се случи максимално бързо - в рамките на една година, то издаването на новите документи няма да стане изведнъж.
 
Затова всякакви други решения, които предлагат електронната защита ще бъдат прилагани. Най-често това е електронния подпис, но има и други - като лицево или ирисиво разпознаване, които се прилагат в ЕС, каза вицепремиерът.
 
Повишава се данъкът за стари коли. Ще обнови ли това автомобилния парк у нас?

Персоналните идентификационни кодове, които НАП и НОИ издават, не са с достатъчна степен на сигурност и могат да се ползват само за справки, посочи Дончев.
БТА