/ БГНЕС, архив
Новата формула за изчисляване на данък МПС причини пълен хаос в комуникацията между МВР, общините и шофьорите броени седмици след началото на данъчната кампания. Заради екологичния компонент от формулата, който отчита евростандарта на автомобила, собствениците на коли без посочен евростандарт в големия талон ще трябва да докажат пред КАТ наличието на такъв. В противен случай общината ще им начислява данък с коефициент за най-голям замърсител. Липсата на вписан екостандарт в документите на автомобила няма да води до санкция от органите на реда, обясниха от Столичната дирекция на вътрешните работи, които миналата седмица пуснаха указания какво трябва да направят собствениците на автомобили без такъв екостандарт, а днес свалиха информацията от страницата си във Фейсбук.

От написаното става ясно, че тези собственици трябва да си извадят удостоверение от официалния вносител на съответната марка автомобили и да го занесат в КАТ, за да им бъдат подменени документите на автомобила.

Държавата предлага нова формула за изчисляване на данъка за автомобилите

Въпреки че новата формула за изчисляване на данък МПС се обсъжда от средата на миналата година и беше въведена в края на годината с промени в данъчното законодателство, нито една институция не направи информационна кампания за това, какво трябва да предприемат собствениците на по-стари автомобили, които нямат вписана екологична норма в документите на колата.

Повишава се данъкът за стари коли. Ще обнови ли това автомобилния парк у нас?

Не стана ясно и защо има такива автомобили, както и какъв е техният брой у нас. Какво трябва да предприемат тези собственици, беше написано в съобщение на СДВР на страницата им във Фейсбук, заради големия брой запитвания, свързани с новоначислените размери на годишния данък за автомобила.

Данъчни промени: За старите автомобили ще плащаме повече

Указанията гласят, че ако липсва такъв евростандарт в големия и малкия талон на колата, собственикът трябва да извади удостоверителен документ от официално представителство на съответната марка автомобил у нас, да го занесе в КАТ, заедно със старите документи на колата и след преминаване през пункта за идентификация с превозното средство, да предостави целия пакет от документи за издаване на нови, с вписана екологична норма.
 
Липсата на такава норма в талоните на колата няма да води до санкция, но ще влияе върху размера на данъка, а смяната на талона ще се налага само, ако се изисква от съответната община, посочват от СДВР.
 
От своя страна от Столичната община информираха, че когато в талона на автомобила липсва информация за евростандарта, данъкът се начислява в пълен размер, а официална информация за наличието на такъв им се подава единствено от КАТ.