/ БГНЕС
Ще се търсят варианти за компенсации на битовите потребители на парно, това обеща в кулоарите на парламента енергийният министър Александъл Николов и допълни, че това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет, вицепремиер и премиер. 

"Нека да имаме предвид, че за радост текущият отоплителен сезон мина. Предстоят няколко мецеса, в които разходите за отопление за доста по-ниски. Когато, живот и здраве, стигнем до следващия отоплителен сезон, съобразно каква е функцията на цените и какви са разходите, ще търсим варианти и за компенсации", уточни той. 

По думите му топлофикационните дружества са с различен модел на работа и различен ефект ще има върху крайната цена. "Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи - повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано", допълни министърът. 

"Когато проследявате каква е функцията и ефектът от цените на прирордния газ към топлинната енергия е естествено да се очаква ръст на цените. Факт, че много дълго време се направи всичко възможно, за да се задържат тези цени и чрез компенсации, е показателно за това колко усилия коства и на дружествата, и на цялата електроенергийна система да може да изплаща тези компенсации, за да няма негативен ефект върху обществото", посочи още министър Николов.