/ Thinkstock/Getty Images
Европейската комисия уточни днес, че не е издавала нови насоки за разплащанията за вноса на руски газ. Ясно сме посочили какво може да се прави, за да бъдат разплащанията съобразени с въведените от ЕС санкции срещу Русия, заяви говорител на комисията.

Той поясни, че европейските дружества могат да открият сметка за разплащанията с "Газпром" във валутата, предвидена по договор, да направят плащане в тази валута и да заявят, че това приключва плащането за доставка на газ. Всичко останало ще бъде в противоречие със санкциите, уточни говорителят.

Насоките дават възможност за откриване на разплащателна сметка в "Газпромбанк" и там да се извършват съответните преводи, стига да посочват, че плащането е приключено. Това дружествата могат да правят, а останалото е извън позволеното от санкциите, добави той. Говорителят добави, че сметките в тази банка могат да бъдат само в залегналата в договора с "Газпром" валута, а разкриването на сметка в рубли би било нарушение на европейските санкции.

Очакваме, че руските власти могат да изнудват с енергийните доставки по всяко време. Затова предприехме мерки за разнообразяване на източниците за доставка, за подобряване на европейската преносна инфраструктура, за намаляване до края на годината с 2/3 на зависимостта на ЕС от вноса на руски изкопаеми горива, посочи говорителят. Докато съществува зависимостта ни от руски изкопаеми горива, оставаме изложени на опасността от руски шантаж. Дали руската страна ще пристъпи към изнудване - видяхме, че това вече се случи с две държави от ЕС в последните седмици, добави той по повод спрените руски доставки за България и Полша.

По неговите думи за спазването на санкциите отговарят държавите от ЕС, затова местните власти следят дали дружествата в съответната страна прилагат приетите от европейските правителства мерки. Говорителят посочи, че при липса на необходимите действия в подобни случаи комисията може да задейства наказателни процедури.

Преговорите за възможните отстъпки, които да получат страните с повишена зависимост от внос на руски петрол, продължават, отбеляза той. По неговите думи ЕК е представила предложението си за нови санкции срещу Русия, които предвиждат ембарго на вноса на руски петрол, след съгласуване със столиците и без да бъде необходимо предварително постигане на пълно съгласие. Според него комисията е започнала подготовката за санкциите месеци началото на войната в Украйна.
Надяваме се да се постигне съгласие по новите санкции възможно най-скоро, добави говорителят. Той съобщи, че утре ЕК ще приеме предложения, свързани с енергийния преход.
БТА