/ БГНЕС
Председателят на Агенция за ядено регулиране Лъчезар Костов връчи на Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” лиценз за удължаване срока на експлоатация на шести блок на АЕЦ „Козлодуй" за още 10 години.

БГНЕС


Лъчезар Костов посочи, че максималният срок на тази лицензия е 10 години. След това той може да бъде продължен. Агенцията е извършила обстойна проверка на VI блок, която е показала, че енергоблокът може да бъде експлоатиран за голям срок от време. Подновяването на лицензията на шести блок фактически е започнала още през 2012 г. Оценките и проведените външни експертизи са показали, че през следващия лицензионен период блокът може да работи безпроблемно, съобщи Лъчезар Костов.

БГНЕС


Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов заяви, че за подновяването на лицензията е била извършена огромна по обем работа. Предприети са били над 200 мерки. "След всички тези мерки, които бяха предприети, мога да ви уверя, че VI блок може да работи напълно безопасно през следващите 30 години. Разбира се, на всеки 10 години, ние трябва да го доказваме с нашата работа, за да може да се получава поредната 10-годишна лицензия", добави Наско Михов.

За 45 години: Над 625 млн. мегаватчаса ток е произвела АЕЦ „Козлодуй“

На събитието присъстваха вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Присъстваха и представители на руската корпорация „Росатом”.

България е спестила ток в размер на 6 167,1 гигаватчаса

АЕЦ „Козлодуй” работи на печалба, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя заяви, че нашата централа е от най-сигурните в света. Според отчета на АЕЦ „Козлодуй” за осемте месеца на годината нетната печалба е над 270 млн. лева.

БГНЕС

Ремонтират Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

През ноември 2018 г. пети блок се сдоби със същия лиценз.
БГНЕС, БТА