Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС, архив
С протестно хоро блокираха пътя Самоков - Дупница
98745
С протестно хоро блокираха пътя Самоков - Дупница
  • С протестно хоро блокираха пътя Самоков - Дупница
Протест затвори пътя Самоков-Дупница за два часа с искане за ремонт на отсечката, която свързва магистралите „Тракия“ и „Струма“. Пътят е пропаднал от двете страни и тежкотоварните автомобили се движат по средата на платното, а наред с това асфалтът е осеян с дупки, каза за „Дарик“ един от организаторите на недоволството Илиян Чалгънов.

Протестиращите се събраха в 14 часа в центъра на село Клисура и спряха движението с хоро. Следващата стъпка на гражданското недоволство е затваряне на всички пътища около Самоков.
 
Между 14 и 16 часа жители на Самоков и села в района изразиха недоволството си срещу състоянието на пътя Самоков-Дупница.
 
Пътят Самоков-Дупница е опасен, тъй като от 30 години не е правен основен ремонт. Отсечката свързва две магистрали.Движението по нея е интензивно, като голяма част от трафика е тежкотоварен, посочи Илиян Чалгънов.

Протест затваря пътя Самоков - Дупница, за пореден път хората искат ремонт

По-рано Агенция „Пътна инфраструктура“ реагира, като съобщи, че програмата й включва рехабилитация на пътя Дупница-Клисура-Самоков. В момента се провеждат обществени поръчки за избор на изпълнители за строителството и надзора. Предстои отваряне на ценовите оферти, а строителните работи ще започнат след подписването на договори с избраните изпълнители, уточни Пътната агенция.
 
 Жителите на Самоков не за пръв път протестират срещу състоянието на пътя Самоков-Дупница и настояват за ремонт. Те блокираха пътя и през май 2017 година, а още през 2015 година инициираха петиция до тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.