/ iStock/Getty Images
Руският фонд за преки инвестиции подаде заявление за регистрацията на ваксината срещу коронавирус - „Спутник V", в Евросъюза.

Очаква се на 22 януари да започне предварителната процедура, а процесът на поетапната експертиза да стартира в началото на февруари, уточнява представител на фонда, цитиран от РИА Новости.

Оттам потвърдиха, че на финала експертите, които представляват Европейската агенция по лекарствата, са провели научна консултация за авторите на ваксината „Спутник V“. В срещата са взели участие повече от 20 международни експерти.

Решение за регистрация или отказ на такава трябва да вземе Европейската агенция по лекарствата, която е регулаторният орган в Европейския съюз.


Twitter деблокира акаунта на руската ваксина „Спутник V“


„Спутник“ беше първата в света регистрирана ваксина срещу COVID-19.

Тя беше създадена в Центъра "Гамалея" съвместно с Руския фонд за преки инвестиции /РФПИ:. Ваксината съдържа неспособен да се размножава аденовирус и частица от коронавируса. Поставя се на два пъти в интервал от 21 дни. Изпитванията показаха ефективност и безопасност, а през декември Русия стартира и масовата ваксинация със „Спутник V“.


Превод и редакция: Dariknews