Русенските лекари в Спешна помощ подкрепят колегите си от София
Русенските лекари в Спешна помощ подкрепят колегите си от София / снимка: БГНЕС, архив

Русенските лекари в Спешна помощ подкрепят колегите си от София. Ако спешно не започнат реформи, всички десет лекари в Спешна помощ в Русе са готови да се подадат предизвестията за напускане. Това коментира в Русе д-р Недка Дикова от Центъра за спешна медицинска помощ, която е и член на Управителния съвет на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ.

По думите й липсата на кадри и липсата на точно установени правила е тази, която пречи на работата. „Трябва адресите да бъдат филтрирани, да бъдат категоризирани в четири групи, като приоритет да се даде на първите две категории, които трябва да бъдат изпълнени в рамките съответно на 7-8 и до 20 минути. Адресите от останалите две категории трябва да бъдат посетени до два часа”, обясни д-р Дикова.

Трябва да се въведат и правила за приемане на адреси, смята тя, допълва БТА. „Този „счупен” телефон, който се получава на практика в момента с тел. 112, трябва да бъде прескочен и чрез тел. 150 да имаме първия контакт с хората, които се обаждат”, обясни Дикова.

На второ място е промяна в нормативната уредба, да се намери начин да се спре агресията към екипите, заради която много кадри напускат. Трябва да се промени и заплащането, както и условията за специализация.

Тя коментира, че дори и да има уволнения, по този начин не пада отговорността от министерството и не би се решил проблемът с кадрите и с условията за работа в Спешна помощ.

Други новини от Русе