/ БГНЕС
Румен Радев призова за „по-малко оръжия и повече диалог“
96984
Румен Радев призова за „по-малко оръжия и повече диалог“
  • Румен Радев призова за „по-малко оръжия и повече диалог“
Военната намеса в Сирия показа незачитането на ООН. Така коментира президентът Румен Радев въздушния удар над Сирия, осъществен от САЩ, Великобритания и Франция. Според него основният ефект от ударите е върху ООН, защото организацията е все по-често пренебрегвана, а никой не може да я замести.
 
Как светът реагира на западната военна операция в Сирия?

Държавният глава добави, че такива конфликти се измерват чрез ефекта им. В случая военният ефект е пренебрежителен, финансовият е минус половин милиард, а политическият е основно вътрешен за държавите участнички. Този коментар върху водещата световна новина Радев направи в отговор на студентски въпрос по време на публична лекция в УНСС.
 
Президентът Румен Радев призова за по-малко оръжия и повече диалог.

"Политиците на всички участващи страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби, друга техника, за да реализират своите политически амбиции. Трябва да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора - с техните емоции и страхове. Само едно изтърваване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Това трябва да се отчита", посочи президентът.
 
САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия

Румен Радев подчерта, че по време на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) ще бъде разгледана обстановката в Сирия, както и на Балканите. "Националната сигурност винаги е актуален проблем, особено във все по-влошаващата се среда за сигурност. Очаквам на този Консултативен съвет за национална сигурност да стане ясно още веднъж какви са мерките, предприемани от България за неутрализиране на рисковете и заплахите пред нашата сигурност", каза президентът.
 
Той припомни, че преди почти година имаше КСНС с ясно взети решения за изграждане на необходимите отбранителни способности, за модернизацията на армията и за повишаване на статуса на военнослужещите. "Искам да чуя отговори какво трябва да се направи, за да бъдат изпълнени тези решения", добави държавният глава.

ООН отхвърли руски проект за резолюция, осъждащ западните удари в Сирия

Румен Радев отбеляза още, че неговата позиция не е потърсена при изготвянето на позицията ни за въздушните удари в Сирия. "Вие си направете изводите, в случая не става въпрос за доверие, коментира президентът в отговор на въпрос дали това, че партньорите ни не са ни уведомили, означава, че ни нямат доверие. Според мен това ясно показва коя държава с какъв военен капацитет разполага", посочи Румен Радев.
 
Служба "Военна информация" и Държавна агенция "Разузнаване" са свършили своята работа и са успели да предоставят информация, допълни още президентът.