Разследват чиновници заради съучастник на Куйович
Разследват чиновници заради съучастник на Куйович / снимка: Дарик Пловдив

Наказателни производства срещу длъжностни лица в Стара Загора, Свиленград и Нова Загора е образувала прокуратурата заради продадените имоти на съучастник на Будимир Куйович, съобщи днес говорителят на Апелативна прокуратура Пловдив Пенка Богданова. Производствата са за подадена непълна информация, поради което е допуснато обвиняемият по делото бивш митничар Михаил Янков да извършва разпоредителни сделки със свои имоти от ареста.

В Стара Загора ще се търси кой е допуснал подписването на пълномощно от Янков на съпругата му, с което тя е получила правото да продаде два автомобила и търговска база за метали на фирма “Олимпус”. Ще бъдат разследвани и нотариусите, участвали в изготвянето на документите по сделките. По разпореждане на Окръжна прокуратура -Хасково пък се установяват длъжностните лица от службата по вписванията в Свиленград, които са подали на магистратите непълна справка за имотите на Янков. Наказателно производство за същото прегрешение е започнало и срещу служители от службата за вписвания в Нова Загора. Директорът на ОДП-Хасково пък е възложил да се направи проверка за бездействието на дознател, който е забавил с месец и половина проверката за имотното състояние на Янков, съобщи прокурор Богданова.

Проверката за причините, позволили на Янков и съпругата му да извършат продажбите на имущество, което е трябвало да бъде запорирано за обезпечаване на бъдещ иск за конфискация в полза на държавата, започна в началото на юни. Това стана, след като от Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност заявиха, че обвиняемият е продал в края на февруари и началото на март апартамент в Свиленград и ниви, докато е бил в старозагорския арест. От прокуратурата и комисията “Кушлев” си размениха взаимни обвинения за несвършена работа.

По този повод апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов е поискал от ВКП да се направи проверка в Апелативния район за взаимоотношенията между двете институции. Резултатите от нея показват, че прокуратурата е изпратила до комисията “Кушлев” 1 474 уведомления за започнало наказателно преследване и за лицата, срещу които то се води. От комисията “Кушлев” обаче е била върната обратна информация само по осем случая. В тази връзка вероятно апелативният поркурор ще предложи да бъде направена цялостна проверка за дейността на комисията “Кушлев” на територията на цялата страна, каза прокурор Богданова.

Още новини от региона