Разпространиха резултатите от матурите

Разпространиха резултатите от матурите
Разпространиха резултатите от матурите

Резултатите от държавните зрелостни изпити вече са достъпни. Те са качени на адрес: rezultati.zamaturite.bg. За достъп до информацията всеки ученик трябва да въведе входящ номер и ЕГН.

От образователното министерство обявиха, че в петък най-вероятно ще са готови и обобщените данни от тазгодишните матури.

Все още обаче продължава разследването по повод изтичането на информация за изпита по литература. Образователният министър Сергей Игнатов вече заяви, че при доказване, че някой зрелостник е знаел темата, то неговият изпит ще бъде анулиран.

Разследване на Дарик установи, че темата, която се падна на матурата - „Силата на словото в одата „Левски" на Иван Вазов се е разпространявала сред зрелостниците още вечерта преди изпита. Другите два варианта на теми, които се споменават, са „Невъзможното завръщане в „Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и „Магията в любовта във „Ветрената мелница" от Елин Пелин. До момента обаче от просветното министерство отказват да кажат дали именно това са другите две теми.

По-рано днес ДПС поиска създаването на анкетна комисия, която да разследва скандал, които избухна на матурата по български език и литература.