Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство, съществува реален риск от ескалация и насилие, заявява президентът на България Румен Радев в позиция, разпространена от неговия прессекретариат.

Европейски държави признаха Хуан Гуайдо за президент на Венецуела
 
„В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение“, посочва Радев.

ЕС няма как да признае Хуан Гуайдо, обясни Федерика Могерини
 
Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати“, допълва той.

Николас Мадуро: Възможно е да се стигне до гражданска война
 
„В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела“, отбелязва българският президент Румен Радев.
 
„Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция“, заявява държавният глава.

Гуайдо: Правителството на Мадуро се опитва да изнесе 1 млрд. долара държавни пари
БТА