Проверката е започнала по нареждане на здравния министър
Медицинският надзор у нас започва проверка от какво е починал 24-годишен гръцки студент у нас.

Случаят е отпреди дни. Според гръцки медии, младежът бил ваксиниран срещу COVID в България, но в нашата система той не фигурира сред имунизираните, предава NOVA. Засега се работи по няколко версии, едната от тях е, че младежът вече бил преболедувал вируса, и става въпрос за пост-COVID усложнения.

Проф. Балтов: Ако има четвърта вълна, ще е през есента (ВИДЕО)

Младият мъж е приет в „Пирогов” на 10 март с травми в областта на главата и рамото след припадък
. При направените изследвания се установява, че 24-годишният студент е с хематом в мозъка, който трудно може да бъде преодолян заради ниски нива на тромбоцити.

Това според лекарите е усложнение след прекарана коронавирусна инфекция, тъй като той е имал антитела. Титърът им обаче нямало как да се дължи на поставена наскоро ваксина, категорични са медиците.

Повече от 10 дни лекарите са се борили за живота на студента, каза директорът на „Пирогов” - проф. Асен Балтов. Направеният скенер при приема е показал кръвоизлив в мозъка - до операция обаче не може да се стигне заради ниски нива на тромбоцити.

Според лекарите, е възможно да става дума за последици от прекаран коронавирус, тъй като титърът за антитела на младия мъж показва 150. „Това не е титър на човек, който може би е бил ваксиниран преди 2 седмици, става дума за титър на преболедувал COVID пациент и най-вероятно може би се касае за пост-COVID синдром.

Ангелов: Хората много късно търсят медицинска помощ

Или другият вариант, защото е взето и микробиологично изследване. той е имал и сепсис в следствие на рядък бактериален причинител”, обясни проф. Балтов. Студентът от Гърция не е бил имунизиран у нас, показва проверката на „Пирогов”.

„В единния портал за ваксиниране няма такъв човек, който да е регистриран и да му е извършена ваксинация, с която и да е от ваксините в България”, добави директорът на лечебното заведение.

Проверка започват и от Агенция "Медицински надзор" по заповед на здравния министър. „Това, което знаем, е, че има проблем с този студент от травма в главата - от падане вкъщи. В България на него не му е поставена ваксина.

Но това са първоначалните данни от разговор, който проведох сутринта с директора на „Пирогов“. Ще изчакаме да завърши проверката и ще огласим цялата информация”, заяви проф. Ангелов и изказа съболезнования на близките на момчето.
nova.bg