Прокуратурата няма данни служители на НАП да са замесени в теча на данни
Прокуратурата няма данни служители на НАП да са замесени в теча на данни / DarikNews.bg Иван Лазаров
Според държавното обвинение пъзелът около хакерската атака започва да се подрежда
Пъзелът около НАП започва да се подрежда, заяви ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов пред депутатите от временната комисия в парламента, проучваща всички факти и обстоятелства около хакерската атака в приходната администрация.

Парламентът обсъжда хакерската атака в НАП

На заседанието на анкетната комисия трябваше да бъде изслушан главният прокурор Сотир Цацаров, но поради неотложни ангажименти той бе заместен от шефовете на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура.

КРИБ и властта единни за по-тежки санкции срещу киберпрестъпниците

На този етап държавното обвинение няма информация, която да навежда на това, че длъжностни лица са участвали или подпомагали теча на данни. От прокуратурата уверяват още, че не са компрометирани и системата на електронния подпис, както и ПИК-кодове (Персонален идентификационен код).

Българска фирма загуби 28 хил. долара заради пробив в електронната й поща

„Българските държавни институции това не го допуснаха“, категоричен бе прокурор Найденов.

„Работата продължава с нестихващ устрем“, заяви от своя страна Димитър Петров от СП.

Над 150 души се обединяват в колективен иск срещу НАП (ВИДЕО)

Разследващите анализират всички събрани до момента доказателства. Назначени са и много технически експертизи, обработването на информацията от които ще отнеме време.

До този моментът случаят е още във фазата на досъдебно производство, което се води срещу трима души – шефът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, търговският директор на фирмата Георги Янков и IT специалистът Кристиян Бойков. Те имат по две обвинения – за участие в престъпна група, извършваща компютърни престъпления и внасяне на смут в обществото.

БАИТ с позиция за промените в Закона за електронно управление

Дискусията даде повод на депутатите от своя страна да заговорят и за евентуални законови промени, които да завишат предвиденото наказание за извършителите на компютърни престъпления.