157 души се обединиха в колективен иск срещу НАП след теча на данни от приходната агенция. Те искат по 1000 лева обезщетение. Делата ще се водят от кантората, в която членуват адвокатите Ивайло Юруков и Георги Гочев, информира NOVA.

„От цялата кантора – четирима адвокати, които работим заедно, само адвокат Светла Юрукова не е потърпевша от теча. Така че тя ще води делото. Ние сме завели иск на 157 души срещу НАП.

Борисов: Няма голяма разузнавателна служба по света, която да не е била хакната

"Точната хипотеза е „субективно съединяване на искове”. В него може да се включват допълнително участници. Всеки пострадал може да прецени дали да заведе индивидуален иск или да се групира с други пострадали на този принцип”, обясни адвокат Ивайло Юруков.

„1000 лева е цената на иска, на базата на неимуществените вреди, които твърдим да са претърпени от лицата”, допълни колегата му Георги Гочев.

Юруков обясни, че е възможно различните участници в иска да получат различни размери на обезщетението. Процесуалният инструмент за определянето на такъв са свидетелските показания.

Проверете какви данни от НАП са ви хакнати

Другата особеност е, че личните данни на отделните граждани, които са изтекли, са с различен обем, обясни адвокат Гочев. Колегата му Ивайло Юруков е на мнение, че е напълно възможна и кражбата на самоличност.
NOVA