След като две едномесечни бебета в Кюстендил починаха от коклюш, експерти призоваха за ваксиниране на децата у нас и обясниха какви са ползите от имунизациите.

Коклюш: Кога и как се прави задължителна имунизация на децата в България


Припомняме, че у нас имунизациите на деца се правят с 6-валентна ваксина на 2, 3 и 4 месеца.

Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените. Семействата, които очакват майката да се върне с новороденото, трябва също да бъдат ваксинирани, заяви каза проф. Тодор Кантарджиев.

„Хора, ваксинирайте си децата“, призова професорът.

Първи смъртни случаи на бебета с коклюш у нас

Той поясни, че световната практика е бременните след шестия месец да се ваксинират. Жените може да си поставят ваксина и преди забременяването.

Кантарджиев допълни, че до 40 дни е най-добре бебето да бъде само с майката, за да не се заразява.

Проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести също призова за ваксинация.

И в момента у нас предписанията са да се прегледа кои деца са изпуснати, каза проф. Христова.

"91-92% е покритието при новородените на 2-3-4 месеца, когато се прави първата ваксинация. След това намалява. На 12 години вече е малко под 90%. Така че засилено в момента и у нас се правят ваксинации на тези, които са изпуснати", каза тя.

Специалистът отново обясни, че това е единствената надеждна превенция и призова хората да не отклоняват ваксинацията с всякакви извинения, защото това може да коства тежки усложнения при децата. Тя уточни, че и ваксиниран може да се разболее от коклюш, но ще го изкара леко, а имунитетът от ваксината е поне 10 години:

"Ваксинирането предпазва от заболяване. Второ - ако все пак се случи заболяване, то ще е по-леко. Трето - носителството и шансът да се предаде на някого е много по-кратко".

По думите ѝ ваксини има предостатъчно и активно се работи за тяхното поставяне. 

Проф. Ива Христова обяви, че най-голяма част от болните са деца в училищна възраст. Според нея карантинирането на клас в училище е много ефективен начин да се стопира разпространението.

Има единични случаи и на заболели по-възрастни хора, добави тя и изказа мнение: "Възрастните сме ваксинирани с надеждна ваксина и сме със стабилен имунитет. За поголовно ваксиниране на всички към момента мисля, че не е оправдано".

Проф. Христова отбеляза също, че новородените са с най-висок риск от усложнения и смърт. 

Хора, които са ваксинирани преди повече време, може да пренасят заболяването или да се разболеят. Първите симптоми може да се проявят 6-7 дни след контакт със заразен.

Професор Кантарджиев каза, че типчните симптоми на коклюша са пристъпна, "магарешка" кашлица, продължаваща повече от 10 дни, повръщане и кръвотечение от носа. Лечението е с макролидни антибиотици. Ако такива не се приемата, кашлицата може да продължи с месеци.

Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов коментира обстановката със заболяването в града. Той каза, че в общината няма доказани нови случаи на коклюш. Властите започват информационна кампания за ползата от ваксинацията срещу заболяването.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA, БНР